egészségközpont
körömbenövés

Körömbenövés? Így szabaduljon meg tőle!

A benőtt köröm pokoli fájdalmat okozhat minden lépésnél. Ha a köröm benő a lábujj szövetébe, nincs helye az időhúzásnak, cselekedni kell! 

Mutasd a körmöd, megmondom, ki vagy!

köröm az ujjak végpercének háti oldalán fekvő, közepén kissé domború szarulemez, amely a bőr irharétegének módosult részéhez rögzül: ezt nevezzük körömágynak.

A köröm leggyakoribb betegségei közé tartozik annak gomba vagy baktérium okozta fertőzése, mely duzzanattal, bőrpírral, fájdalommal és körömelszíneződéssel jár.

Egyes betegségek, vitamin- és ásványianyag-hiányok a körmön is meglátszódhatnak. A-vitamin-hiány esetén a köröm töredezik, vashiány esetében a köröm lemeze elvékonyodik, töredezik és lassul a növekedése. Szöveti oxigénellátás zavar esetén a köröm megnagyobbodik, vastagabb és domborúbb lesz. Ez akár szívbetegség gyanújele is lehet, ilyen esetben mindenképp ajánlott szakemberhez fordulni!

A köröm benövése kínkeservessé teheti az érintettek életét. Érdekesség, hogy a benőtt köröm elsősorban fejlett országban alakul ki, de ennek okára még visszatérünk. Most vegyük szemügyre magát a betegséget!

Mikor beszélünk körömbenövésről?

A benőtt köröm akkor alakul, amikor a köröm széle belenyomódik a körömvezető sínbe, ezáltal pedig folyamatos irritálja azt. Ennek következtében a környező kötőszövet begyullad, és fájdalomérzet, duzzanat, továbbá váladékozó, gyulladásos szövetszaporulat jelentkezik tünetként.

Körömbenövés során az érintettek elsősorban arra panaszkodnak, hogy a köröm és a lábujj a legkisebb behatásra is érzékeny, tapintása pedig fájdalmas.

Jöjjön el hozzánk konzultációra!

Amennyiben nem tudja, mi okozhatja a körömbenövést, keresse fel szakembereinket, akik elvégzik a szükséges vizsgálatokat, és felállítják a diagnózist!

A körömbenövés leggyakoribb okai

Az egyik okra már tettünk utalást, mikor azt írtuk, hogy a körbenövés elsősorban a fejlett országok lakóit érinti. Ennek oka, hogy számos fejletlen országban a mai napig mezítláb járnak-kelnek az emberek, miközben a Szex és New York című sorozatban már 20 évvel ezelőtt is lelopták a méregdrága cipőt Carrie lábáról.

  • Nem megfelelő lábbeli

A szoros cipőkben a köröm „rá van kényszerítve”, hogy abba az irányba nőjön, amerre nem szabadna. További problémát jelenthet, ha a lábkörmök túl nagyok, és emiatt még az átlagosnál is nagyobb terhelésnek vannak kitéve a cipőben.

  • Helytelen körömvágási szokások

A kezeinken félkörívben érdemes vágni a körmeinket, a lábainkon azonban nem. A lábujjakon azt csak egyenesen szabad, mert ha ezeket is félkörös ívben vágjuk le, akkor könnyebben be tud nőni a köröm a bőr alá.

  • Sérülés

A tünetegyüttest kiváltó okok közé tartozhat egy komolyabb sérülés is.

Hogyan kezelhető a körömbenövés?

Egy enyhébb, kevésbé előrehaladott stádiumban lévő körömbenövés akár egyszerűbb megoldásokkal is csillapítható. Ahogy lábbelink lecserélése, minél több mezítláb töltött idő és a rendszeres teafaolajos lábfürdő is enyhítheti a  panaszokat.

Azonban ezek a házi praktikák sok időt vesznek igénybe, és a körömbenövés elleni harcban a győzelem nem garantált. De akkor mi a leghatékonyabb megoldás?

A legtutibb módszer: CO2 lézeres kezelés

Mint a legtöbb beavatkozásnál, úgy a CO2 lézeres kezelést megelőzően is első a szakemberrel történő konzultáció.

A konzultáció során precíz tájékoztatást adunk a kezelés menetéről, az érzéstelenítésről, a műtét utáni teendőkről és az esetleges szövődményekről.

körömbenövés

Amit tudnia kell a benőtt köröm lézeres kezeléséről

  • Az esetleges komplikációk elkerülése végett a beavatkozás előtt ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a végtagrész keringése.
  • A helyi érzéstelenítést követően eltávolítjuk a benőtt körmök széleit, majd lézerrel eltávolítjuk a sarjszöveteket.
  • Ezt követően szintén lézerrel eltávolítjuk a köröm termelődéséért felelős ún. mátrix-sejteket.
  • Ennek köszönhetően ebben a keskeny sávban nem fog a köröm újra benőni, vagyis megakadályozható az újbóli körömbenövés.

A Szegi Medical Centerben a CO2 lézeres beavatkozást a csúcstechnológiás Alma Laser Femilift lézerrel végezzük, Magyarországon elsőként.

Képzett szakembereink és az egyedülálló exkluzív lézeres eljárás együttesen garantálja a kezelés sikerességét – amely során fájdalom és vérzés csak minimális esetben fordulhat elő.

A kezelés után visszamaradó sebfelületet javasolt néhány napig kímélni, az orvos utasításának megfelelően kezelni, és jól szellőző, kényelmes lábbelit hordani. Általában 10-14 nap szükséges a seb teljes gyógyulásához, ekkorra szűnik meg a területen korábban ott lévő gyulladás is.

Keressen minket bizalommal, hogy ne kínozza a körömbenövés!

Kérdése van a körömbenövésről?

A Szegi Medical Center munkatársai konzultációt biztosítanak az Ön számára! Keressen minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! 

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések